Antrenman Ne Zaman Yapılmalı?

Vücut geliştirme antrenman programı sabah, öğlen ya da akşam, günün hangi anında yapılır? Antrenman bilgisinin doğrusu aslında kendinizi en iyi hissettiğiniz ana göre değişebilmektedir.

“Gün içerisinde antrenman için en iyi zaman dilimi, antrenmanlarınızı daha istikrarlı bir şekilde yapacağınız anlarınızdır çünkü fiziksel aktivitenin faydaları tutarlı bir şekilde yaptığınız antrenman miktarıyla yakın bir ilişki içindedir,” diyor South Carolina Üniversitesi, Arnold Halk Sağlığı Fakültesi egzersiz bilimi profesörü Russell Pate.

Fitness antrenmanı için en iyi zaman dilimi

  • mekân,
  • günün hangi zaman diliminde olduğunuz
  • fiziksel aktivitenin çeşidi ve
  • sosyal ortam

gibi faktörlere bağlıdır.

“Aslında sadece günün hangi anında antrenman yaptığınız önemli değildir, aynı zamanda ne tür bir aktivite yaptığınız ve bunu kiminle ve nerede yaptığınızda önemlidir,” diyor Pate (kendisi aynı zamanda Amerikan Kalp Birliği’nde de gönüllüdür). “Antrenmanlarını sürekli kılmak isteyenler için bunlar önemli faktörlerdir.”

Herkese Farklı Antrenman Programı

antrenman-ne-zaman-yapilmali-2

“İnsanların günün farklı zamanlarındaki egzersizlere verdikleri cevaba ilişkin olarak, farklı tercihleri ve yatkınlıkları vardır.” diyor Pate.

Örneğin; bir antrenman arkadaşıyla daha istikrarlı bir şekilde antrenmanlarınızı yapmak gibi bir alışkanlığınız varsa “o zaman günün hangi anında olduğunuz çok da önemli olmaksızın sosyal bir ortamda bulunmanız daha iyidir.” diyor Pate. “Ama diğer yandan da bazı insanlar yalnız kalmayı tercih ederler.”

Metabolizmanızı hızlandırmak ya da düzeninizi değiştirebilecek beklenmedik olaylardan etkilenmemek için en iyi antrenman anının, sabahın ilk saatleri olduğunu duymuşsunuzdur. “Günün farklı anlarında antrenman yapmanın farklı etkileri var mıdır? Belki, ama bu farklılıklar antrenmanlarınızı istikrarlı bir şekilde yapmanın sağlayacağı etkilere kıyasla küçük kalacaklardır,” diyor Pate.

“Antrenman aletlerini sabahları elinize almak size göre değilse sabah saat 5’te kalkıp antrenman yapmak size bir fayda sağlamaz. İşinize yarayacak olan antrenman tavsiyelerini bulun. Olayları güçleştirmenin size bir yararı olmaz,” diyor Pate.

“Fit In Fitness”

antrenman-ne-zaman-yapilmali-3

Amerikan Kalp Birliği haftada en az 150 dakika (2,5 saat) ortalama yoğunlukta ya da 75 dakika kuvvetli bir aerobik aktivite yapılmasını önermektedir. Peki, zamanınız kısıtlıysa? O zaman aktivitenizi 3-10 dakikalık küçük devrelere bölün.

Mesela;

  • sabahları arabanızı iş yerine 10 dakika uzaklıktaki bir mesafeye park edin ve işinize gitmek için hızlı bir şekilde yürüyün,
  • öğle yemeklerinde 10 dakika ofis içinde ya da dışında yürüyüşe çıkın,
  • öğleden sonra/akşam çıkışa doğru, arabanıza ulaşmak için hızlı bir şekilde yeniden yürüyün.

30 dakikalık antrenmanınız bitti bile!

“Gün içerisinde belli bir zaman diliminde antrenman yapmak yerine bu antrenmanlarınızı güne yayabilirsiniz. Fazlası daha iyidir ama az miktarda egzersiz bile hareketsiz bir yaşam tarzından kat kat daha iyidir,” diyor Pate. Unutmayın, “egzersiz” kalp atış hızınızı bir seferde en az 10 dakika boyunca arttıran her türlü fiziksel aktivitedir.

Şimdi sıra, doğru zamanda harekete geçerek antrenman yapmakta!

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER