Kas Gelişimi İçin Fıstık Ezmesi mi Yulaf mı?

Spor yapan kişiler tarafından sıklıkla tüketilen iki besin olan fıstık ezmesi ve yulaf sıkça kıyaslanıyor. Birbirlerine hem benzer özellikleri olan hem de birbirlerinden farklı da pek çok özellikleri bulunan yulaf ve fıstık ezmesi, kas gelişimine önem veren sporcuların daima favorileri arasında bulunuyor.

Peki yulaf ve fıstık ezmesini kıyaslamak doğru mu? Kıyaslandığında hangisinin faydası daha fazla? Yulaf veya fıstık ezmesi arasından hangisini kas gelişimi için tercih etmeliyiz? Tüm sorularınızı cevaplamaya çalışacağız.

Yulaf ve Kas Gelişimi

yulaf-ezmesi-ve-kas-gelisimi

En çok tercih edilen kompleks karbonhidrat kaynaklarından olan yulaf, kan şekerinde ani yükseliş ve düşüşler yaratmadan enerji vermesi sebebiyle sporcular tarafından sıkça tercih edilir. Şeker içermemesi sebebiyle özellikle kas geliştirmeyi amaçlayan sporcular tercih etmektedirler.

Şeker, sanıldığı kadar büyük bir düşman olmasa da acıkma hissi ve kalori ihtiyacını aşma durumuyla bizleri baş başa bırakabiliyor. Yulaf, patates gibi kompleks karbonhidrat kaynaklarına yönelmek bu nedenle daha mantıklı duruyor. Çünkü bu tip karbonhidrat kaynakları, tokluk hissi de sağlıyor.

Şeker hakkında daha fazla bilgi için “Şeker, Dost Mu, Düşman Mı?” makalesine göz atabilirsiniz.

Yulaf yalnızca kompleks bir karbonhidrat kaynağı olarak öne çıksa da, içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral de bulundurur.

Kasları besleyen ve bağışıklık sistemine destek olan beta glukan lifini bulundurmasının yanı sıra, sinir sistemine destek olan oleik asit gibi yağ asitlerini de barındırıyor. Lif ve sağlıklı yağ kaynağı olarak da çok doğru bir seçim olan yulaf, sindirim sisteminin de verimli çalışmasını sağlıyor. Dolayısıyla kas yapmayı amaçlayan kişiler için biçilmiş bir kaftan durumunda.

Fıstık Ezmesi ve Kas Gelişimi

Piyasada pek çok fıstık ezmesi bulunuyor. Parçacıklı olan ‘crunchy’ versiyonlar, daha yumuşak seçenekler… Ayrıca şekerli ve şekersiz, doğal ve fabrikasyon da pek çok seçenek mevcut.

Dolayısıyla fıstık ezmesini genelleyerek ele almak doğru olmayabilir. Piyasadaki bazı fıstık ezmeleri kas gelişimi için gerçekten faydalıyken, bazıları fayda sağlamak konusunda sanılanın gerisinde olabilir.

Doğal fıstık ezmeleri, sağlıklı yağlar içermeleri ve yüksek protein oranları sebebiyle vücut geliştirme için kesinlikle etkili bir tercih olacaktır. Protein açısından zengin, sağlıklı yağlar bakımından yoğun ve lif bakımından da zengin olan doğal fıstık ezmeleri tokluk hissini arttırabilir.

Fıstık ezmesi de vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Çinko ve magnezyum deposudur. Bu iki mineral, kas gelişiminde oldukça önemli rollere sahiptirler.

Fıstık ezmesinin bir diğer avantajı ise, çok fazla yemek yiyemeyen ve yeterli kaloriyi tüketemeyen kişiler için kısa yoldan bol kalori sağlayabiliyor olmasıdır. Fakat tüketilirken kalorilere kesinlikle dikkat etmek gerekir. Gereğinden fazla veya gereğinden az kalori tüketmek istemeyeceğimiz bir durumdur.

Yapay fıstık ezmeleri, içerdikleri yoğun şeker miktarı sebebiyle beslenme dostu olmayabilir. Bu tip fıstık ezmeleri, kan şekerinde ani artış ve azalışa sebep olarak açlık hissi de yaratabilir. Bu nedenle fıstık ezmesi tükettiğinizde, doğal fıstık ezmelerine yönelmenizi tavsiye ediyoruz.

Fıstık ezmesi hakkında daha fazla bilgi için “Fıstık Ezmesinin Kas Yapma Konusunda 5 Temel Faydası” makalesine göz atabilirsiniz.

Yulaf mı Fıstık Ezmesi Mi Kas Geliştirmede Daha Etkili?

Doğru şekilde tüketildiğinde, her besin kas gelişimine olumlu etki sağlar. Bir besini, diğerinden daha üstün tutmak doğru değildir.

Yulaf kompleks karbonhidrat kaynağı olarak birincil enerji kaynağı olacaktır. Antrenmanlardan önce tüketildiğinde performansı olumlu etkileyebilir. Fıstık ezmesi de aynı faydayı sağlayabilir.

Fıstık ezmesi ise günün her saatinde tüketilebilir. Doğru şekilde tüketildiği takdirde kesinlikle fayda sağlayacaktır. Fıstık ezmesi protein anlamında daha zengin olduğu için, protein ağırlıklı bir besin olarak tüketilmelidir.

Sağlıklı yağlar, vitamin, mineraller ve lifler bakımından hem fıstık ezmesi hem de yulaf oldukça zengindir. İki besini de beslenmenize dahil ettiğiniz takdirde, kesinliklikle fayda sağlayacaksınız.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER