Basit ama Etkili: Düzenli Yürüyüş

Hareketsiz bir yaşam sürmek, obeziteden kalp hastalıklarına, kemik erimesinden kalın bağırsak kanserine kadar pek çok farklı sağlık problemine sebep oluyor. Buna rağmen, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün geçtiğimiz yıllarda açıkladığı verilere göre, dünya nüfusunun %23’ü hareketsiz bir yaşam sürüyor. (1)

Aktif bir yaşamın olmazsa olmazlarından biri düzenli spor yapmak, düzenli sporun ise her yaştan insan için en uygun türü yürüyüş. Üstelik düzenli olarak yürüyüş yapmak, ciddi sağlık problemlerinin riskini azaltmanın yanı sıra daha pek çok fayda sağlıyor.

Düzenli Yürüyüşün Faydaları Neler?

Stres Atmaya Yardımcı

Son yıllarda herkesin duyduğu bir yürüyüş mottosu var, “Günde 10 Bin Adım”. Düzenli olarak yürüyüş yapmak ve hatta bunu 10 bin adıma tamamlamak, depresyon, stres, öfke gibi duygulardan uzaklaşmamızı sağlıyor. Günde 10 bin adım atmak, endorfin ve serotonin salgılamayı destekleyerek stresi azaltıyor.

Doğa ile baş başa kalınan yürüyüşlerde ekstra bir mutluluk ve huzur bulmanın temel sebebi, yeşilin ve temiz havanın vücuda yaydığı pozitif enerji. Temiz hava almanın sağlağı avantaj ile nefes egzersizi yapmaya vesile oluyor ve öfke kontrolü için de vücudu destekliyor. Özellikle düzenli bir egzersiz olarak yürüyüş yapıldığında, dikkat ve konsantrasyon yeteneği de artıyor. (2)

Daha Çok Yürüyüş, Daha Az Yemek

Her düzenli egzersiz gibi, düzenli yürüyüş de kilo vermeyi destekler. Vücudun sıkılaşmasına yardımcı olan yürüyüş, akıldan yemek fikrinin çıkmasını da sağlar. Akşam saatlerinde sık sık ziyaret edilen mutfak yerine açık havayı tercih etmek, daha az tatlı ve atıştırmalık yemeyi sağlar. Bu nedenle yürüyüş saatlerini yemek yedikten bir saat sonraya ayarlamak, hem sağlıklı hem de stratejik bir hamle olur.

Düzenli yürüyüş yapmak, yağ yakımını da hızlandırır. The Journal of the American Dietetic Association’ın raporuna göre, haftada en az 5 saat yürüyen kişiler, yürüyüş yapmayanlara kıyasla çok daha düşük bir yağ oranına sahipler. (3)

Kaliteli Bir Uyku Düzeni

Sao Paolo Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, uykusuzluk problemi yaşayan bir grup insana yürüyüş ve diğer aerobik egzersiz türleri düzenli olarak uygulandı. Bu sayede grubun tamamının uyku kalitelerini artırdıkları gözlendi. Buna ek olarak, düzenli yürüyüş yapanların uyku kalitesinde de artış gözlemlendi. (4)

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER