Dünya Kahve Günü: Sihirli Çekirdek

Dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri olan kahve, “coffea” cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilir. Kahvenin kökeninin nereden geldiğine ve nasıl keşfedildiğine dair birçok farklı hikaye ve efsane bulunur. Bu efsanelerin her birinde kahvenin sihrinden bahsedilir. Bu özel çekirdeğe sihirli çekirdek de denilir.

Dünyanın en çok tüketilen bu içeceğe özel bir gün de var! 2015’ten bu yana resmi olarak her yıl 1 Ekim’de “Dünya Kahve Günü” kutlanır. Supplementler ekibi olarak kahveye özel bu günde faydalarından bahsetmek istedik.

Kahvenin 4 Önemli Faydası

Bazı insanlar iyi demlenmiş bir fincan kahve olmadan güne başlayamaz, bazıları ise gün boyunca enerji takviyesi olarak kahve içer. Herkesin damak tadına uygun bir kahve türü ve aroması vardır. Kimisi Türk kahvesini tercih ederken, kimisi filtre kahve ya da latte tercih eder. Peki, birçok insanın kokusuyla bile mutlu olduğu, güne birlikte başladığı kahvenin faydaları neler?

Odaklanmaya Yardımcı Olur

Kahvenin gözle görülür başlıca faydalarından ilki, odaklanmaya yardımcı olması. Kahve, belirli bir süre odaklanmanıza yardımcı olacak bir uyarıcı olan kafein içerir. Kafein, merkezi sinir sistemini çok hızlı bir şekilde uyanıklığa neden olması için uyarır. Bu da, özellikle yoğun iş günlerinde ya da odaklanma sorunu yaşadığımız günlerde, başarıya bir adım daha yaklaşmamıza yardımcı olur. Ayrıca, Johns Hopkins Medicine’e göre günde bir fincan kahve içen kadınların felç geçirme riski daha azdır. Bu risk tamamen aynı sistem uyarısı ile sağlanır. (1)

Hastalık Risklerini Azaltır

Circulation tarafından Kasım 2015’te yapılan bir araştırma, kahve tüketicilerinin ölüm riskini %7 oranında azalttığını buldu. (2) Düzenli kahve tüketiminin kardiyovasküler hastalık, Parkinson, Alzheimer ve siroz hastalıklarının risklerini düşürmeye yardımcı olduğu da bulgular arasında. Pek çok araştırmaya göre de, efsanelerin aksine, kahvenin kanser nedeni ile kafein tüketimi arasında gerçek bir bağlantı somut olarak bulunmuş değil.

Antrenman Öncesi Ekstra Enerji Sağlar

Yorucu bir günün sonunda antrenman yapmamak ya da ertelemek için bahaneler üretmek yaygın bir alışkanlıktır. Bununla birlikte, kahve iyi bir enerji sağlayıcı olduğu için sıklıkla tercih edilen bir egzersiz öncesidir (pre-workout) içecektir. Düzenli kahve tüketmeyen, ya da enerji için gereken kafeini almayan kişiler de, bu sebeple kafein takviyesi kullanıyor. Ekstra enerji, bir kişinin daha fazlasını yapmasına ve yorgunluktan ödün vermeyen iyi bir egzersiz yapmasına yardımcı olabilir. Kahvenin kilo vermeye de yardımcı olduğu bilinmektedir.

Bu konuya detaylıca değindiğimiz “Kahve Spordan Önce mi Sonra mı İçilmeli?” başlıklı yazımızı da göz atabilirsiniz.

Zihinsel Faydaları

Kahve, doğru miktarda tüketildiğinde hafızayı, uyanıklığı ve bilişsel işlevleri geliştirmeye yardımcı olabilir. Bu, öğrencilerin ve sporcuların öğrenmeye ve ellerinden gelenin en iyisini yapmaya odaklanmalarına yardımcı olması anlamına da gelir. Bu özellikler de beraberinde motivasyonu getirir. Bir öğrenci sınav önce kahve içerken aslında kendini motive de eder ya da günlerdir hazırladığı sunuma girmeden önce beyaz yakalı bir çalışanın kahveden aldığı her yudum, cesaret ve motivasyon içindir.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER