Kobe Bryant’ın Veda Mevsimi

Kobe Bryant vedasıyla tüm sevenlerini ve basket dünyasını üzdü!

NBA dünyasında fırtına gibi esen yıldız isim Kobe Bryant ve 13 yaşındaki kızı Gianna Bryant geçtiğimiz gün hayatını kaybetti. Helikopter kazasında ölen Kobe Bryant hem meslektaşlarını hem de sevenlerini kedere boğdu.

Kobe Bryant hafızalara kazınan yeteneğini aslında çok fazla çalışmasına borçluydu. Çalışkan ve azimli karakteriyle hayranlık uyandıran Kobe, genç basketçilere de örnek oldu. Michael Jordan’ı idol olarak gören Kobe yeni neslin de basket serüvenini şekillendirmiş oldu. Gelin “Kobe Bryant’ın hayatı nasıl gelişti?”, “Kimlerden ilham aldı, kimlere ilham verdi?” beraberce analım istedik.

LeBron James, Kobe Bryant’ın ölümü konusunda ilk halka açık mesajında;

Lakers’ın mirasını kendi sorumluluğu olarak üstleneceğini söyledi. James, Instagram’a yazdığı uzun gönderide, helikopter kazasında Bryant ve kızının vefatı dolayısıyla “Kalbi kırık ve harap olduğunu” söyledi ve “Çok daha fazlasını söylemek istiyorum ama şimdi yapamam çünkü üstesinden gelemem!” diye ekledi.

James, ” Onun sesini en son LA’ya geri dönmeden önce pazar sabahı duymuştum.” diyerek şöyle devam etti: “Milyonlarca yıl düşünsem bunun son konuşmamız olacağını sanmazdım.” (1).

Kobe Bryant Hayatı Boyunca Basketbolu Yüceltti

https://www.instagram.com/p/B7zmUZUgrf_/?igshid=ora0dus80ld1

Tartışmasız bir şekilde Kobe Bryant 2000’den 2009’a kadar NBA’in en önemli oyuncularından biri oldu.

Kobe NBA’de, Michael Jordan döneminden LeBron James, Kevin Durant ve Stephen Curry dönemine kadar güçlü bir köprü rolündeydi. Belki Shaquille O’Neal daha baskındı ve Tim Duncan şampiyonalar için daha tutarlı bir temel sağladı ancak hem taraftarlar hem de onu lige sokan oyuncu dalgası için Kobe’nin büyüklüğü ve popülaritesi onu en önemli oyuncu haline getirdi.

Kobe, Jordan’dan öğrendiği dersleri yeni kuşağa taşıyan ve bir zamanlar Jordan’dan ilham alma tarzını gelecek nesle öğütleyen kişi oldu. Kobe öncekilerin bilgi birikimine sahip çıkmayı, bu birikimi kullanarak kendine özgü bir tarz oluşturmayı ve çok çalışarak başarı sağlanabileceğini herkese öğreten örnek bir sporcuydu (2).

Kobe emeklilik duyurusunu yapması için düzenlenen bir maç sonrası yapılan konferansta vermeye çalıştığı derslerden bahsetmişti. Durant, Damian Lillard, C.J. McCollum, James Harden ve Kyrie Irving gibi genç isimlere bu konuşmasında yer vermişti. Tıpkı yaşlı bir adam gibi dikkat çektiği noktaları dinlemeye istekli gençlerin olduğunu gördüğünde sevincini gizleyememişti.

“Bu benim için her şeyden daha fazla anlam ifade ediyor; etki, zihniyet, agresiflik ve iş ahlakı…” demişti emekli olurken Kobe.

Peki, tüm konuşmayı ve hatta kariyerindeki stratejisini özetleyen bu cümle ne anlam ifade ediyordu?

Agresiflik kelimesi dikkatinizi çekmiş olabilir. Emekli olurken konuşmasında öğüt olarak yer verdiği agresiflik konusunda, ilk nasihatini idolü olan Jordan’dan aldığını belirtmişti. Jordan agresif olması gerektiğini ilk söylediğinde, Kobe bu öğüdü anlayamamıştı. Ama bitmek bilmeyen NBA maratonunda gün geçtikçe enerjisinin düştüğünü ve yorulduğunu fark ettiği zaman agresiflik özelliğinin önemini fark etmişti. İşte burada da Jordan’dan aldığı bu önemli bilgiyi emekli olurken genç basketçilere aktarmayı tercih etmişti.

Enerjik olmayı ve tempo düşürmemeyi imza özelliği haline getiren Kobe’ye kendini hatırlatan genç basketçi ise Russell Westbrook olmuştu.

Kobe’yi örnek alan bir diğer isim ise Paul George’du;

“Kobe benim Jordan’ımdı. Jordan’ı izlemek için çok zamanım olamadı ama Kobe benim Jordan’ımdı. Evde annem, büyükannem ve babamla şampiyonluk kazandırdığını izleyerek ve onu idolleştirerek büyüdüm. Jordan’dan daha iyi olduğunu söylemiyorum, ama benim için büyürken idolleştirdiğim kişi oydu. Standart oydu. O en iyi oyuncuydu.” -Paul George-

Kobe’ye Herkes Hayrandı!

https://www.instagram.com/p/B73ws9woviM/

Kobe kariyeri boyunca ligin cazibeli serilerini gündemde tuttu. Birçok yıldız oyuncaya örnek oldu: Giannis Antetokounmpo, Trae Young, Kyrie Irving bunlardan sadece birkaçıydı. Popülaritesi sadece Lakers için devasa bir yerel TV hakları anlaşması değil, Lakers’ın ziyaret ettiği her arenada satılan biletler ve dünya çapında satılan formalar anlamına geliyordu.

Lakers genel müdürü Mitch Kupchak, Kobe’nin etkisini şöyle dile getirmişti

“Dünya çapında bir ilgi ile karşı karşıyayız, TV anlaşmaları, reklamlar, formalar… Her şeyi Kobe’ye bağladığımızı söyleyemem ama kesinlikle bir şehirden diğerine geçtiğimizde, her binada 24 numaralı formaya sahip üç veya dört bin Lakers hayranı oluyor. Ve bana göre, o evrensel bir spor yıldızı. Gerçekten atletizmi aşan bir başarıya sahip! Bu tür bir başarı nasıl ölçülür ve bunu NBA’in başarısıyla nasıl ilişkilendiririz? Bence el eleler. “

Kobe Bryant’ı sevgi ve özlem anıyoruz…

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER