Nefes Egzersizleri: Pranayamanın Püf Noktaları

Hayatımızın her noktasını tehdit eden stres ve anksiyeteden kurtulmak, rahatlamak ve sakinleşmek için sayısız yönteme başvururuz. Bunlardan biri ve ilk akla geleni de şüphesiz ki yoga yapmak… Fiziksel ve ruhsal rahatlamayı nefes egzersizleriyle birleştirerek zihnin boşalmasını ve gevşemesini sağlayan yoga, hayat karmaşası içinde vücuda ilaç gibi gelen uygulamalardan… Ancak tüm yoga duruşlarında olduğu gibi belli kurallar çerçevesinde dikkatle yapılması gereken nefes egzersizleri, pek de hafife alınmayacak detaylara sahip. Gelin bunları birlikte öğrenelim.

Nefes Egzersizi (Pranayama) Nedir?

Herkesin yaygın olarak bildiği haliyle nefes egzersizleri, yogada pranayama adı verilen akışta uygulanır. Prana kelime anlamı olarak evrensel yaşam gücüne atıfta bulunurken ayama, düzenleme anlamına gelir. Bu da aslında pranayama’nın yaşam enerjisi akışını serbest bırakmak gibi bir amacı olduğunu anlatır bize. Amaç evrensel enerjiye ulaşmak, duygusal ve fiziksel olarak tam gevşeme sağlamaktır.

Nefes Egzersizi Nedir?

Pranayama, vücudun gerginliğini ve stresini doğrudan etkileyen etmenleri gün içinde en çok yaptığımız şey olan nefes ile bağlantılı olarak ele alır. Sadece nefes alıp vermeye odaklanılan bu aşamada vücut enerjisini evrene yönlendirmek esastır. Çakralarda oluşan kısmi tıkanıklıkların açılması hedeflenen pranayama nefes egzersizleri, aynı zamanda ideal ve doğru bir yoga akışı sağlamak açısından önemlidir.

Nefes Egzersizlerinin Faydaları

Yoga ile birlikte ya da meditasyonun bir parçası olarak yapılan nefes açma egzersizleri, vücuda pek çok fayda sağlar. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Prana’nın yarattığı aura’yı genişletip rahatlatarak vücudun enerji seviyesinin yükseltilmesine yardımcı olur.
  • Vücudun tüm noktalarındaki tıkanmış çakraların açılmasını, rahatlamasını ve genişlemesini sağlar.
  • Gün boyu üzerinizde biriken stresin, kaygının ve huzursuzluğun dağılmasına destek olur. Psikolojik olarak rahatlamayı ve güne enerjik başlamayı sağlar (1).
  • Beden, zihin ve ruh arasında bir köprü kurarak güçlü bir psikoloji yaratır.

Pranayama’nın 3 Altın Kuralı

Pranayama, uygulanması basit görünse de doğru bir şekilde yapılabilmesi ve maksimum verim alınabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar içerir. Bunları aşağıda maddeler halinde inceleyebiliriz.

  • Nefes alma: Her şeyden önce vücut öne doğru açılırken nefes alınmalı. Başın kaldırılması, göğüs kafesinin genişletilmesi ve vücudun arkaya doğru gerilmesi; derin bir nefes için alınacak en mükemmel pozisyondur. Örneğin cobra pose, kalp ve boğaz çakrasını açmak için uygulanabilecek en etkili nefes açma egzersizlerinden biridir.
  • Nefes verme: Vücudun ön kısmının sıkıştırıldığı pozlarda bir önceki harekette alınan nefes yavaş yavaş verilmelidir. Sırtın gerilip vücudun ön kısmının sıkıştırıldığı camel pose gibi duruşlarda alınan nefes tamamiyle boşaltılır ve harika bir rahatlama sağlanır.
  • Nefes tutma: Yogada bazı duruşların maksimum noktası vardır. Burada alınan nefes bir an için tutulur. Bu sırada önemli olan hareketsiz kalmaktır. Çünkü bu sırada hem göğüs hem de karın tamamen genişler ve nefes almak ya da vermek zorlaşır.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER