Aletli Pilatesin Faydaları

Yaklaşık 100 yıldır pilates, vücudu güçlendiren ve şekillendiren bir egzersiz biçimi olarak popülerliğini koruyor. Joseph Pilates tarafından geliştirilen egzersizler; çekirdek stabilizasyonu, güç, esneklik ve dengeyi; farkındalık, nefes alma teknikleri ve hareket akışkanlığı gibi kavramlarla birleştiriyor.

Aletli Pilates Nedir?

Aletli pilates ya da diğer adıyla reformer pilates; mat üzerinde yapılan pilatesin geleneksel prensiplerini ve hareketlerini reformer makinesiyle birleştiriyor. Bu makinede bir ayak çubuğu, taşıyıcı ve makaralar yer alıyor. Kondisyon seviyenize veya ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde ayarlanabilen, değişen gerilimlerde yer alan beş yay bulunuyor.

aletli pilates yapanlar

Aletli Pilatesin Faydaları Nelerdir?

Aletli pilates birçok potansiyel fayda ile öne çıkıyor…

Merkez Bölgesini Güçlendiriyor

Aletli pilates, güçlü bir merkez bölgesi geliştirmenize ve çeşitli ana kas gruplarını güçlendirmenize yardımcı olabilecek şekilde tüm vücut egzersizi yapmanıza olanak tanıyor. Vücudun merkez bölgesi, gövdeyi ve onunla ilişkili tüm kasları kapsıyor. Merkez bölgesi; uygun duruş, stabilite ve hareket için kritik bir öneme sahip. Zayıf merkez bölgesi ise baş, boyun, sırt ve omuzlarda kronik ağrıya neden olabiliyor.

Doğum yapan kadınlar, yaşlı yetişkinler, kronik sırt ağrısı çekenler üzerinde yapılan araştırmalar, bu egzersiz sisteminin daha güçlü kaslara ve merkez bölgesi ile ilgili ağrıların azalmasına destek olduğunu aktarıyor.

Dengeyi Geliştiriyor

Denge, günlük yaşamda birçok aktivitenin merkezinde yer alıyor. Basit bir yürüyüşten daha karmaşık hareketleri tamamlamaya kadar denge, vücudun tüm bölümleri arasında uygun koordinasyonun korunmasına yardımcı oluyor. Pilates ise gelişmiş bir denge sağlayabiliyor. Yaşlıların dengelerini korumalarına yardımcı olma ve böylece düşmelerini önleme gibi etkileriyle öne çıkıyor. Pilates, merkez bölgesi gücünü ve bedensel uyumu geliştirmeye odaklandığı için daha iyi dengeye katkıda bulunuyor.

Duruşu İyileştiriyor

Aletli pilates güçlü bir merkez bölgesi oluşturmanıza yardımcı olurken esnekliği de destekliyor. Böylece vücut ile omurgayı yeniden hizalayabiliyor ve duruşunuzda muazzam gelişmelere yol açabiliyor.

Ayrıca pilates egzersizleri, katılımcının vücut hizasına ilişkin farkındalığını artırıyor. Sonuç ise günlük yaşamda otururken, ayakta dururken, yürürken, çömelirken ve eğilirken uygun pozisyonda durmayı sağlıyor.

Esneklik Kazandırıyor

Aletli pilatesin sadece kas gücünü değil aynı zamanda esnekliği ve eklem hareketliliğini de geliştirdiği malum. Bunun nedeni ise egzersizlerin çoğunun dinamik esnemeyi de içermesi. Pilates kasların esneme yeteneğini geliştiriyor. Esnek kaslar ise kas yaralanmasına neden olmadan; esnemeyi, hareket etmeyi, uzanmayı ve çalışmayı kolaylaştırıyor.

Kas Dengesizliklerini ve Sakatlık Riskini Azaltıyor

Pilateste genelde karşıt kas grupları çalıştırılıyor. Aletli pilates, dengeli bir merkez bölgesi oluşturarak ve ardından kas dengesizliklerini düzeltmek için vücudun her tarafını eşit şekilde güçlendirerek ilerliyor.

Çok zayıf oldukları veya çok sıkı oldukları için dengesiz olan kaslar genelde yaralanmaya daha yatkın oluyor. Kasların vücuttaki uygun rollerine geri getirilmesi ise düzenli olarak aletli pilates yapmanın temel avantajlarından biri.

Aletli pilates; duruşa, forma ve kas dengesizliklerini düzeltmeye odaklanarak gelecekte yaralanmaların önlenmesine yardımcı olmak için daha fazla denge sunuyor.

Ağrıyı Azaltabiliyor

Yukarıda bahsettiğimiz gibi bazı ağrılar vücuttaki kasların yanlış hizalanması veya çalıştırılmasının bir sonucu olarak oluşuyor. Zayıf merkez bölgesi veya kötü duruş; baş, boyun, omuz ve sırtta kronik ağrıya yol açabiliyor. Aletli pilates, bu ağrıların altında yatan nedenleri iyileştirerek etki gösterebiliyor.

İlginizi Çekebilir: Mobilite Egzersizleri ve Faydaları

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER