Kilo Verirken Beslenmede Az ve Sık Öğün Tüketmek Gerekli Mi?

Sağlıklı bir sporcunun kilo vermek için beslenirken, beslenmesini az porsiyonların sık tüketildiği bir biçimde düzenlenmesi gerektiği hep savunulmuştur. Hatta o kadar fazla savunulmuştur ki, bir süre sonra zayıflamak için beslenme konusunda klişe haline gelmeyi de başarmıştır.

Gerçekte de bu durumun kilo verme amaçlı beslenmede en iyi opsiyon olup olmadığını inceleyeceğimiz bu yazıda, bu beslenme stratejisinin artı ve eksilerinden de bahsedeceğiz.

Kilo Verirken Az ve Sık Yemek Zorunlu Mu?

Beslenme ile ilgili yazılarımızın neredeyse hepsinde değindiğimiz bir konu var. O da kişinin kendi aktivite seviyesi ve vücut özelliklerine göre belirlemesi gereken kalorilerin en öncelikli belirleyici olduğu. Kilo vermek için, günlük kalori ihtiyacının altında beslenmek en önemli koşul. Geriye kalan faktörlerin etkisi daima daha az.

Günlük kalori ihtiyacı doğru bir şekilde alınıyorsa, öğünlerin zamanlamasının da sıklığının da gerçekten çok önemsiz olduğunu vurgulamak gerekiyor. Bu tip detaylar, çok ileri seviye sporcuların dikkat ettiği detaylar aslında. Kilo vermeyi amaçlayan beslenme programlarında da bu durum geçerliliğini koruyor.

Günlük kalori ihtiyacının yanı sıra, bu kalorilerin karbonhidrat, protein ve yağ dağılımı da bir sonraki en önemli faktör. Eğer kişi bu faktöre de dikkat edip, doğru makroları tüketiyorsa, kalan detaylar gerçekten daima %5 ve altı etkiye sahip. Yani bu detaylar, zorunlu değil.

Sağlıklı beslenmek isteyen bir kişinin, kilo vermek için beslenmesini planlayan bir kişinin,  az ve sık yemek yemesi faydalı olabilir. Ancak doğru kaloriler ve makrolar alındığında, öğün zamanlaması veya öğün sıklığına edilen dikkatin yarattığı farkı gözle görmek dahi mümkün değil.

Kilo Verirken Az ve Sık Öğün Tüketmenin Faydaları

Zayıflarken az ve sık yemenin bir zorunluluk olmadığını vurguladığımıza göre, bu stratejinin artı ve eksilerine de değinebiliriz.

Öncelikle, “az” ve “sık” tanımlarını yapmakta fayda var. Kişinin normalde tükettiği ortalama kalorinin altında yediği her öğünü “az”, kişinin normalde tükettiği ortalama öğün sayısından fazla öğün tüketmesine de “sık” sıfatını kullanabiliriz.

Kişi ikisini de bir arada hedeflediğinde hem ihtiyacının fazlası miktarda kalori almanın önüne geçebilecek, hem de açlık seviyesini yönetmede daha verimli sonuç alabilecektir. Bu da kilo vermeyi amaçlayan bir kişinin beslenmesine gayet uygun olacaktır.

Sık öğün tüketimi, vücutta sürekli olarak enerji kaynağı besinlerin bulunmasını sağlar. Az yiyerek de, diyet yapan kişiler kalorilerini çok daha iyi yönetmiş olur. Beslenmede kilo vermeyi hedefleyen kişilerin sık kullandığı klişe olan “az ve sık öğün tüketimi” bu nedenle bu kadar yaygındır.

Kilo Verirken Az Ama Sık Yemek Yemenin Olumsuz Yönleri

Sürekli olarak öğün tüketmek zorunda hissetmek, günün önemli bir yüzdesini beslenmeyi planlayarak geçirmemize neden olabilir. Bu da, beslenmedeki en önemli psikolojik faktörlerden biri olan “esneklik” faktörünü geri götürür. Kişi beslenmesiyle ilgili ne kadar az kaygıya sahipse, belirlediği beslenme düzenine o kadar sadık kalma ihtimaline sahiptir. Araştırmalar, çok katı diyetlerin büyük oranda bozulduğunu ve bozma nedenlerinden en etkilisinin de “esneklik” olduğunu göstermektedir.

Kişi, istediği zaman istediğini yiyerek, yalnızca yazının başında belirttiğimiz en önemli faktörler olan kalori ve makrolara dikkat ederek çok daha esnek olacaktır. Bu da düzenli ve dengeli beslenmede devamlılığı ileri taşıyacaktır. Kilo verirken düzenli, dengeli ve devamlı bir diyet oldukça önemlidir.

Beslenmenin sonuç verebilmesi için en önemli faktörün süreklilik olduğunu düşünürsek, sürekli olarak öğün planlamayı gerektiren bir beslenme düzeninin en ideal seçenek olduğunu maalesef söyleyemeyiz.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER