Yağ Yakma Dosyası: CLA mı Karnitin mi?

Uzun süreli egzersizleriniz, vücudunuzda beklenen yağ kaybını veya iyileşmeyi sağlayamadığında, günlük rutininize CLA ve L Karnitin gibi birkaç takviye eklemeyi düşünebilirsiniz. Bu tür takviyeler sahip oldukları bir dizi faydanın yanı sıra, genellikle enerji artışı ve yağ metabolizmasını hızlandırmaları gibi sebepler yüzünden sıkça tercih edilir.

Faydaları hakkında bilgi edinmek ve hangisinin sağlığınız için daha faydalı olduğunu öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin!

CLA ile Zayıflama

CLA, çoklu doymamış omega-6 yağ asididir ve lipoprotein lipaz gibi enzimlerin aktivitesini azaltır. LPL (lipoprotein lipaz) ise, yağ hücrelerini kan dolaşımından alır ve depolanmak üzere vücut yağlarına dönüştürür. Bu nedenle CLA, vücut yağının parçalanmasında, enerjinin vücut yağından dönüşümünün engellenmesinde ve yağ hücrelerinin yok edilmesinde önemli bir rol oynar.

CLA, sağlıklı vücut yağ seviyelerini korumayı hedefleyenler için oldukça faydalıdır. Uyguladığınız diyet yağ açısından zenginse, yağ emilimini kontrol etmek için CLA takviyelerini tüketebilirsiniz. Vücut tarafından emilen yağ miktarının en aza indirilmesi için öğünlerinizle birlikte bu takviyeyi alabilirsiniz. Bu takviyeler kilo kaybının yanı sıra, sağlıklı kan şekeri seviyelerini koruyarak insülin duyarlılığını artırır, bağışıklık fonksiyonunu destekler ve kas yapısını geliştirir. (1)

L Karnitin ile Zayıflama

L karnitin, lizin ve metiyonin adında iki amino asitin yardımıyla böbreğimizde ve karaciğerimizde oluşan bir başka amino asittir. Uzun zincirli yağ asitlerinin bir taşıyıcısı olarak görev alır ve bunları mitokondriye taşır. Böylece bu yağ asitleri enerji açığa çıkarmak için yakılabilir.

L carnitin, egzersiz sırasında ve hatta dinlenirken vücudun yakabileceği yağ miktarını artırır. Ancak yağ yakma etkisi egzersiz sırasında dinlenmeye göre daha fazladır. Yağ asidi oksidasyonunu teşvik etme işlevi nedeniyle L karnitin takviyeleri, genellikle yağ yakma ve kilo kaybı takviyesi olarak tüketilmektedir.

L-carnitin vücut ağırlığında sadece orta derecede bir azalma sağlayabilirken, karnitin sağlıklı bir vücut ağırlığını korumaya yardımcı olur. Bu bileşenin en büyük faydalarından biri, yağsız kası etkilemeden istenen kilo verme hedeflerine ulaşmaya yardımcı olmasıdır. Bu nedenle karnitin takviyeleri, yağsız kasların güçlendirilmesinin yanı sıra vücut yağlarında azalma arayanlar için ideal bir seçimdir.

Karnitinin vücut yağlarındaki azalmaya olan etkisinin yanında, enerji seviyelerinin artışı, zihinsel ve bilişsel işlevlerin iyileştirilmesi ve antrenman sonrasındaki ağrıları azaltma gibi etkileri de vardır. (2)

CLA ve L Karnitin Birlikte Alınabilir Mi?

Aktif bir yaşam tarzı sürdürmeyi hedefleyen kişiler için bu iki takviyenin birlikte alınması son derece yararlı olabilir. Bu takviyeleri beraber içeren ürünler çokça mevcuttur ancak ayrı olarak da satın alınabilir.

CLA ve L karnitin ne zaman alınmalı diye merak ediyor olabilirsiniz. Takviyelerin egzersizlerden en az bir veya iki saat önce alınması önerilir. Bu şekilde takviyelerden maksimum fayda sağlayabilirsiniz.

Bu iki takviyeyi beraber tüketmek, istenen hedeflere ulaşmada oldukça etkilidir. Çünkü L karnitin daha uzun saatler boyunca egzersiz yapmanızı kolaylaştıracak enerjiyi üretirken, CLA egzersiz sırasında vücut yağının yakılmasına yardımcı olur.


BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER