7 Adımda Nasıl Kas İnşa Edilir?

Kas yıkımı ve yeniden kas inşası için kas dokuları 7 adımlık metabolik bir süreçten geçmektedir. Bu süreci anlamak, antrenmanlarınızda ve kas gelişimi için size yardımcı olacaktır.

kas-insasi

1. Isınma

Kalp atış hızınız arttıkça, kaslarınıza daha çok kan pompalanmaya başlar ve kanınız kasların ısınarak maksimum oranda şişmesini sağlar. Kan aynı zamanda kas dokularına oksijen taşıma görevi görür.

2. Gerilim

Tekrarlarınızın başında kaslar gerilim altındadır ve esnemeye başlar. Bunun sonucunda kas liflerinin koruyucu kılıflarına daha fazla kan gitmeye başlar ve daha fazla oksijen ve besin maddesi kaslara ulaşır.

3. Adaptasyon

Siz ağırlık kaldırırken merkezi sinir sisteminiz bu mesajı kas liflerinin etrafında koruyucu kılıflara ileterek, kasların kasılmalarını söyler. Eğer egzersizi doğru bir şekilde yaparsanız kaslarınız düzgün bir sırayla çalışmaya başlayacak ve sinir sisteminiz de buna adapte olacaktır. Hareketi tekrarladıkça sinirleriniz daha etkili bir şekilde çalışarak daha fazla tekrar yapmanıza olanak tanıyacaktır. Bu vücudunuzun ağırlık kaldırma egzersizlerine sağladığı ilk uyumdur.

4. Kimyasal reaksiyon

Kasların kasılması için gerekli olan ilk enerji kaynağı Adenosin Trifosfat, yani ATP’dir. Vücuttaki hücrelerin enerji üretmesiyle ortaya çıkar. Hücrelerdeki kreatin, fosfat ve glikojen rezervleri de ATP enerjisine dönüşür. Bu sürecin sonunda yan ürün olarak laktik asit ortaya çıkar.

5. Yanmayı hissedin

Hücrelerinizdeki glikojen stokları tükendiğinde ve kaslarda laktik asit biriktiğinde, kaslarınız yorulduğu için etkin bir şekilde çalışamaz ve dinlenmeniz gerekir. Dinlendiğinizde kaslarda anaerobik (oksijenli) solunum gerçekleşir ve laktik asit tekrar glikojene dönüştürülerek sıradaki egzersiziniz için size enerji kaynağı sağlar.

6. Başarıya ulaşan yenilgi

Hızlı seğiren kas lifleri egzersizin sonunda tamamen tükenir ve yorularak egzersizinize son vermek zorunda kalırsınız. Kas liflerinden oluşan en küçük kas lifi destelerindeki ipliksi liflerde (myofilament) mikroskobik gözyaşları oluşur. Tabiri caizse kaslarınız ağlamaya başlar.

7. Onarım ve büyüme

Antrenman sonrasındaki onarım sürecinde kaslarınız gelişmeye başlar. Vücudunuz kaslarda oluşan mikro gözyaşlarını ipliksi liflere aktin ve miyozin amino asitleri ile giderir ve kas büyümesi başlamış olur. Kaslarınız aynı zamanda daha fazla glikojen depolamaya da adapte olur ve bir dahaki antrenmanınızda daha fazla enerjiniz olur. Bu kaslarınızı büyütmenin güzel yanlarından biridir.

Yazar: Özlem Büyüker

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER