En Yoğun Kardiyo Antrenmanları

Kilo vermek istediğimizde, vücudumuzun güçlenmesi gereken herhangi bir sağlık problemiyle karşılaştığımızda, ya da yoğun antrenman programlarımızda… Kardiyo bilinçli ya da bilinçsiz, mutlaka hayatımızın bir parça olan bir egzersiz türüdür. Hatta egzersizler bütünü de diyebiliriz.

Kardiyo, kalp ve damarlarla birlikte vücudun dolaşım sistemine “kardiyovasküler” denir. (1) Kardiyo ise bu sistemi çalıştıran egzersizlere verilen addır. Bu egzersiz türü ile kalp, damar ve akciğer yoğun bir şekilde çalışarak güçlenmemizi sağlar. (2)

Evde, açık alanda, ya da spor salonunda uygulanabilecek birbirinden çeşitli kardiyo türleri vardır. Hepsinin vücut güçlendirme açısından etkisi olsa da, bazı antrenmanlar yağ yakmak için daha etkilidir. Daha yoğun kalori yakmak için bu egzersizleri deneyebilirsiniz, ama doktorunuza başvurmayı unutmayın.

İp Atlamak

Çocukluğumuzda en sevilen aktivitelerden biri, ip atlamaktı. Yaş ilerledikçe bir spor egzersizi olarak görmeye başladığımız ip atlama, en yorucu antrenmanlardan biridir. Hem zıplıyor hem koşuyorsunuz, bu sayede tüm vücut kasları çalışıyor. 30 dakika normal tempoda ip atlamak, tam 400 kalori yakmanızı sağlıyor. (3)

Yüzme

Tüm vücut kaslarını çalıştıran ve en yoğun kalori harcadığınız kardiyo antrenmanlarından biri de yüzme. Özellikle serbest stil yüzmede, tıpkı ip atlama gibi 30 dakikada 400 kalori yakabilirsiniz. Yağ yakmanın yanında vücuda faydası da diğer egzersiz türlerine oranla daha fazla. Kasların güçlenmesini sağlayarak, sakatlanmalara karşı vücudu korumaya alıyor.

Spinning

Tempolu bir müzik eşliğinde tercih edilen spinning antrenmanı, kondisyon bisikleti ile nabzı yükseltip düşürme yöntemi ile yoğun kalori yakan kardiyo antrenmanlarından biri. Antrenman süresi, yoğunluğa bağlı olarak 30-80 dakika arasında değişebilir. İlk 5 dakika ısınmaya son 5 dakika ise soğumaya ayrılır. Grup halinde yapılan spinning antrenmanlarında, grubun tamamının senkronize hareket etmesi gerekir.

Yoğun bir antrenman olduğu için, yağ yakımı hızlanır ve istenilen sonuca daha kısa sürede ulaşılır. Bisiklet antrenmanı faydalarından biri de, vücudu şekillendirmesidir.

Koşu

Yürüyüşün tersine koşu antrenmanı, herkese önerilebilecek bir antrenman değildir. Kalp ve damar sağlığınızın iyi olması vee n önemlisi doktorunuzun pek çok açıdan koşuya uygun olduğunuzu teyit etmesi gerekir. Bunların hepsi tamamsa, koşuya başlayabilirsiniz! Yürüyüşte 1 saatte yakacağınız kaloriyi, tempoulu bir koşuda 20 dakikada harcayabilirsiniz. Sakın soğumayı ihmal etmeyin. Ayrıca antrenman ardından oluşabilecek ağrıları dindirmek için “Koşu Sonrası Soğuma Hareketleri İle Ağrılarınızı Azaltın” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Merdiven Antrenmanı

Yağları buharlaştıran antrenman olarak da bilinen merdiven antrenmanı, HIIT egzersizlerin olmazsa olmazlarından biridir. Kalçaları, kasları ve hatta tüm vücudu güçlendiren bu antrenmanda ısrarcı olursanız, hedefinize bir adım daha yakınsınız demektir.

BİZİ INSTAGRAM'DATAKİP EDİN!

Error decoding the Instagram API json

SON YAZILAR

BENZERLER HABERLER